Thursday 22 December 2011

Sag`s mit Keksen! Mondd el keksszel!

Saját készítésü díszítöcsövel készültek a kis rózsák. Erröl bövebben az ünnepek után még mesélek!Csakúgy, mint a többi élményemröl, amiben készítés közben részem volt. Romantikus kis sütik, angolos, klasszikus, a viktoriánus zsebkendök mintáját idézö motívumokkal. 
Ötlet a  - természetesen  angol-  Rolling Pin-töl.

Boldog,békés, áldott Karácsonyt kívánok Mindenkinek!








Rénszarvasok

Mézeskalács rénszarvasok, saját készítésü kiszúróval. A zselatinos máz miatt szerintem enni nem tanácsos, kellemetlenül kemény réteget képez rajta, így karácsonyfadísszé léptettem elö.





Karácsonyfadíszek

Az utolsó utáni pillanatban készültek ezek a szivecskék, számomra a mézeskalácsok hangulatát idézik- amiböl így az ünnepek táján volt részem bövem! Majd meglátjátok!






Wednesday 21 December 2011

Tojáslikörös alma torta Gluténmentesen

Magamnak készült ez a torta, kisérleti jelleggel. Kicsit viharvert lett a sietség miatt, de nagyon finom.


A gluténmentes piskótához:
220 g Scär Mix "C" lisztkeverék
200 g cukor
125 g margarin
4 tojás
10 g sütöpor ( 2 tk) *
125 ml tej

Ha nem Gm-et akarunk készíteni, süssünk 2 tojásos piskótát 20 cm-es formában így: piskóta sütés+recept

* a dr. Oetker sütöpor és vaniliás pudingpor GM! Megkérdeztem öket. Ha nagyon biztosak akarunk lenni a dolgunkban, persze csak olyat használjunk, amire ráírták, hogy GM.Szerintem ezekre azért nem írják ki külön,mert nyomokban a gyártás során esetleg szennyezödhet.

A  margarint a cukor felével jól kihabosítjuk.Egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd felváltva belekeverjük a liszttel elkevert sütöport (átszitálva) és a tejet. Végül a cukor másik felével felvert tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk. Én 20 cm-es tortaformában sütöttem, leszigetelve, mert nagyon tele lett a forma. Kb. 90-100 percig kell sütni 160 fokon, így majdnem 10 cm magas lett a végeredmény!
Hagyjuk kihülni, vagy akár alözö nap is elkészíthetjük.

Almás réteg

5 közepes alma, kb 70 dkg
150 ml almalé
1/2 tk fahéj
2 ek cukor
1 vaniliás cukor
1 vaniliás pudingpor - GM

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, hajszálvékonyra szeleteljük. Hozzáadunk 75 ml almalét, a cukrot, fahéjat, vaniliás cukrot és kb 5 perccig pároljuk, mig egy kis levet is ereszt. A pudingport a maradék (75 ml) almalével simára keverjük és az almához öntjük. További 1 -2 percig fözzük, míg besürüsödik. Vizfürdöben kihütjük.

Tojáslikörös vanilia krém

350 ml tej
50 g cukor
100 ml tojáslikör ( hihetetlen, de az Aldiban vettem és GM)
1 cs. vaniliás pudingpor

A tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzáöntjük a tojáslikörben jól elkevert pudingport. Keverjük, mig besürüsödik. A krémet idönként megkeverve szintén hütsük ki.

A torta összeállítása:
Az én piskótám túl magas lett, igy azt 4 részre vágtam. A 4. lapot nem használtam fel, mert minden lap kb. 1,5 cm vastag lett.Szóval lett 3 lapom, amiböl a középsöt újra fébevágtam.
Bocsánat, kezd kicsit bonyolódni, de csak látszólag!
Egy állítható tortakarikát teszünk az elsö lap köré. Rákenünk kb. 1 cm vastag rétegben az almás krémböl. Erre jön az elfelezett középsö lap egyike ( ami kissé vékonyabb), rá kb. 1,5 cm vastag tojáslikörös krém, újra vékonyabb lap, 1 cm almakrém, majd a normál vastagságú 3. lap 
Az almakrémböl kevesebb, a tojáslikörösböl kicsit több maradt ki, én nem akartam túl vastag krémeket rakni.
Ha egyszerübben készítjük, pl. normál méretü piskóta karikából, azt vágjuk egyszerüen 3-ba, és így rétegezzük.Lap-alma-lap-tojaslikörös krém-lap.
A tetejére tegyünk csokimázat ( sima étcsoki bevonót), mert az étcsoki íze nagyon jól passzol hozzá.
Hagyjuk jól lehülni hogy az ízek jól összeérjenek, de ne túl hidegen fogyasszuk.


Piskóta karika sütése - kicsit másképp

Ezzel a módszerrel szép magas, púp-mentes piskótát lehet sütni. Én Kiskukta receptje alapján készítem már jó ideje. Nekem mindig akkora púpja lett, hogy a család éppen jóllakott a "skalpjából". Mióta ezzel a módszerrel sütöm, púp nincs, a család meg éhezik...a süti maradékra...

Szükségünk van olyan hosszú alufóliacsíkra, ami körbeéri a sütöformánkat + kb. 10 cm.
Ezt lefektetjük, majd ugyanilyen hosszú konyhai törlöt is elökészítünk. Ezt 3-ba hajtjuk. Majd ügyesen a vízcsap alá tesszük, bevizezzük és aztán jól kinyomkodjuk. Az így benedvesitett papírt az alufólia csíkunk közepére helyezzük, és az alufóliát alulról és felülröl is ráhajtjuk. Konyhai törlö helyett feláldozhatunk egy konyharuhát is, de ezt csak 2 rétegben használjuk.ugyanúgy vizezzük be és csavarjuk ki jól.  Ha ezzel megvagyunk, körbeöleljük vele az elökészített sütöformát, lehetöleg minél szorosabban! ( Egy réteg alufólia legyen a forma körül, a két réteg alufólia pedig kívül. Ugyanis a túl vastag szigetelés is nehezítheti a sütést.) Összefogjuk a két végét, és hústüvel rögzítjük.
A forma aljára elözöleg természetesen tegyünk sütöpapírt, majd az oldalát körben is magasítsuk meg, 2 réteg sütöpapírral.
Beleöntjük  a piskóta masszát, és 160 fokon sütjük. Figyelem! A sütési idö kb. a 1,5 szeresére nö, tüpróbával ellenörizzük, és itt inkább a széleken figyeljünk, a szigetelés miatt lassabban sül! Különösen érdemes használni ezt a módszert, ha magasabb piskótát szeretnénk az átlagnál. Nekem pl. tegnap a gluténmentes piskóta tésztával teljesen tele lett a 20 cm-es formám, de gyönyörü, 10 cm magas lett a végeredmény! Ugyanígy sütöttem a Sacher tortát is, ami  8 tojásból készült.
benedvesített 2 réteg konyharuha

vagy 3 rétegbe hajtott benedvesített-kinyomkodott papírtörlö

ráhajtjuk az alufóliát

sütöpapírral bélelt-magasított forma

szorosan a forma köré illesztjük a szigetelést

160 fok, másfélszeres sütési idö

2 tojásos olajos piskóta 20 cm-es formában

Ime Kiskukta piskóta receptje:

2 tojás
100 g cukor + 2 ek a fehérjéhez
75 ml olaj
75 ml tej vagy joghurt
1/2 cs. sütöpor
180 g liszt

Mérjük ki a hozzávalókat.
Verjük fel a tojásfehérjéket a 2 ek. cukorral.
A tojások sárgáját, cukrot, olajat, tejet keverjük össze. Adjuk hozzá a sütöporos lisztet, és mixerrel habositsuk 2-3 percig, mig kicsit kivilágosodik. Ekkor keverjük bele a felvert tojásfehérjét. 20 cm-es tortaformában süssük a fentiek szerint, vagy 180 fokon szigetelés nélkül.
26 cm-es formában dupla adagból készítsük.

Anita! hiány pótolva! Szerintem süsd csak simán, éppen a hétvégén készítettem 4-szer, és tökéletes lett. Ha megsül, és a "púpjára" fordítva hagyod kihülni, nem is kell nagyon kiegyenesíteni..Nagyon szépen 3-ba lehet vágni egy varrócérna segítségével.



Sunday 11 December 2011

Köszöntö

Azt kell mondjam, nagyon jó érzés közzétenni a munkáimat. Aztán látni, hogy Magyarország mellett még Oroszországban, Kanadában és számos más országban megnézték az oldalam, fantasztikus! De hogy dicséreteket is begyüjtsek érte : hát az hihetetlen!! Ráadásul van 4 követöm is! Köszöntelek benneteket és remélem, késöbb is sikerül hasznos ötletekkel gazdagítani benneteket!
Külön köszönet Pixie-nek, aki közzétette a tortám képét és elismerö soraival felhívta a figyelmet a munkáimra!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...