Wednesday 29 February 2012

Swiss Meringue Buttercreme ( Die 1-2-3 Buttercreme) / 1-2-3 Vajkrém

1 Teil Eiklar (Gramm)  = 2 Eiklar = cc. 60 g
2 Teil Feinkristallzucker   =  120 g
3 Teil Butter (Zimmmertemperatur) =  180 g
2 TL Vanilla Essenz

Eiklar und Zucker in einer Hitzebeständigen Schüssel über einem Wasserbad 3 -4 Minuten rühren , bis sich der Zucker aufgelöst hat und die Masse lauwarm ist. ( Zum Testen, ob sich der Zuzcker aufgelöst hat, können Sie die Masse zwischen den finger reiben. Sie soll sich weich und nicht körnig anfühlen.)
Vom Wasserbad nehmen und mit einem Handmixer so lange schlagen, bis die Masse glänzend und kalt (Schüssel nicht mehr warm..) ist. (ca 20.Min)
Weitermixen, die Butter stückhenweise beigeben und gut einrühren.
Auf mittlerer Geschwindigkeit 10 bis 15 Minuten weitermixen bis die Creme glänzend und fest wird.
Die Creme kann bis zu 3 Tage im Voraus zubereitet werden, muss aber vor dem Verwenden auf Zimmertemperatur gebracht werden.

Köszönet az pillangók és barika  ötletéért Tücsökbogar - nak



Ime, az 1-2-3 vajkrém elkészítése:

2 nagy  tojásfehérje ( lemérve=kb. 60 g)
120 g kristálycukor ( tojásfehérje súlyának kétszerese)
180 g puha vaj (tojásfehérje súlyának háromszorosa)
Vanília kivonat ( vaníliás cukor, esetleg más ízesítö .ld. lent!, vagy aroma)

A cukrot a tojásfehérjéhez adjuk, és egy habverövel elkeverjük. Göz fölé tesszük, majd 3-4 percig verjük-keverjük, míg a cukor teljesen elolvad. Ezt úgy ellenörizhetjük, hogy a masszát az ujjank közé vesszük, és már nem érezzük a cukorszemcséket az ujjunk között. Ekkor már félig habos a masszánk.
Levesszük a tüzröl és tovább verjük, míg ki nem hül. (pár perc)
Ha kihült, kis darabokban hozzáadjuk a vajat és szép simára keverjük.

Fontos! Amikor már beletettük a vajat és szép sima a krém, kezdhetjük azt hinni kész. Àm a krém hirtelen összeugrik- pont amikor én is azt hittem : bezzeg az enyém nem lesz "túrós"!! 
Azt írják és mondják, ilyenkor tovább kell keverni, és a krém újra szép sima lesz! Ez így igaz!!

Egy muffinra én 15 - 20 g-ot tettem, ennél több is mehet természetesen, ez izlés kérdése. De ezt tudván kb. ki tudjuk számolni, hány muffinra elegendö a krémünk.
Jól lehet fagyasztani is, ilyen esetben felengedés után a krémet újra kihabosíthatjuk!

Ízesíteni is lehet, pürésített gyümölccsel, erös kávéval, mascarponéval, felolvasztott (de kihütött )csokival.Vigyázzunk, ne tegyünk túl sokat, nehogy nagyon hígitsuk az egyébként kitünö állagú krémünket. A csoki, illetve mascarpone hozzáadását veszélytelennek minösítem.
Próbaképpen egy krémmel díszített muffint a konyhapulton hagytam, kellemes meleg idöszakban. A krém szépen megtartotta a formáját, bár megenni azért nem mertem volna.
Meleg idöben óvatosan a tojásfehérjés krémekkel! Itt szerintem nincs rendesen megfözve a tojásfehérje, hisz épp csak átmelegítjük. 
Megjegyzem, van hasonló változat, ahol minden ugyanígy készül, csak teljesen felverjük göz fölött a fehérjét.

Saturday 11 February 2012

Itt a farsang, áll a bál - Clown Kekse zum Fasching

Az ovisok farsangi bulijára készültek ezek a kekszek. Az alap mézeskalács , a kiszúrót pedig így csináltam.

Sok további kekszes tervem van, remélem mihamarabb egyre több valósul meg belölük. Csodás meglepetés lehet minden alkalomra,keresztelö, szülinap kicsiknek és nagyoknak egyaránt, valentin nap, anyák napja, stb. 
40 darab készült
Az elkészítésröl sajnos nem készültek fázisfotók  elromlott a fényképezögépem. A titok a munka megfelelö fázisokra bontása, és a "kellö" sürüségü cukormáz. Igen ez rémesen hangzik nekünk, akik próbálkozunk, míg a nagyszerü mézeskalács díszítöink mint pl. Moha és a többiek, játszva rajzolnak hajszálvékony vonalakat a mézeseikre.Ámulatba ejtö, és nem is nyugszom addig ,míg a sajat szememmel nem láthatom egy ilyen csodás munka elkészültét. Arról nem is beszélve, ha egy ilyen tanfolyamon részt vehetnék!!

Kedvcsinálónak- vagy éppen elrettentésnek leírom a munkafázisokat:

1. mézes tészta elkészítése, pihentetése
2.kiszúró elkészítése
3. sütés
4.fehér cukormáz- terülömáz arc körvonal, majd kitöltés száradás ( min. fél nap)
5. ciklámen terülömáz - haj, majd a haj kunkori vonalkái a kissé száraz mázra ( kb. 30 perc múlva rátehetö) - száradás
6. narancs máz, kissé sürübb- száj és sapka bojt, majd a bojt díszítése - A fehér máz ekkor majdnem két napja szárad, külünben szép lassan a narancs szín beszivárog a fehérbe!  - száradás
7. kék és barna, fehér, piros máz elkészítése
8. száj vonala pirossal
9. sapka kékkel, majd a friss mázra  rögtön rákerülnek  a piros pöttyök
10. kékkel a szem külsö vonala- mire mind a 40 darabot megcsináljuk, folytathatjuk is a munkát
11. fehér máz a szem felsö sarkába, barna sürübb máz középre
12. orr pirossal- pici fehér máz "fénynek" az oldalára 
13. a szem fekete részét ételfestékkel festettem a mázra
14. pici fehér cukormáz fénynek

Persze a máz kellö sürüségének a beállítása nem mindig megy pikk-pakk ( ez a 2. mázas süti, amit készítek) . Én egyszerüen kipróbálom, és ha pl. túl folyós, vissza az egész, újabb adag porcukor, újabb próba- és így tovább. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...