Saturday 27 October 2012

Halloween

Majdnem  elfelejtettem az ünnepi keksz kollekciót megmutatni nektek. Sima kakaós keksz és cukormáz.Íme:
Kicsit lejjebb pár szó a maradék cukormáz felhasználásáról. Érdemes tovább olvasni!



Az apróbb szellemek cukormázból készültek,  sütöpapírra, majd 24 órás száradás után ( de ha több, még jobb) felhasználhatók cuki kis cupcake dísznek. Ezzel a módszerrel bármilyen más díszt is készíthetünk. Én már csináltam kis mikulásokat - bejegyzés késöbb- , fenyöfát. A lehetöségek száma végtelen.
Azt is mondhatnánk, a maradék mázat ügyesen felhasználhatjuk. Így készítettem vagy 20 pár szemecskét, amit akár kekszekre, akár cake pop dekorációnak is felhasználhatjuk. meg egy pillangót is....
De persze volt már valaki, akinek maradt ideje felhasználni a maradékot??? A rohamtempós sütés , díszítés - majd romeltakarítás után összedobunk még pár pillangószárnyat, cukorvirágot, stb.


na jó, lehet hogy 40 pár..
van mire felhasználni a szemecskéket is...


Wednesday 24 October 2012

Bunter Zucker zum Dekorieren / Szines cukor

Mi mindenhez fel lehet használni! Milyen egyszerü! Ebböl következöen milyen nagyszerü! Ugye?
Ha nektek is  megmozgatta a fantáziátokat, küldjetek képeket! A legjobbakból készítek egy összeállítást a blogon! Várom az ötleteket!





Ha jól eloszlattuk a festéket a cukorszemcséken, tegyünk hozzá 1-2 teáskanál étkezési keményítöt, hagyjunk egy kis levegöt a zacskóban, fogjuk be szorosan és rázzuk össze alaposan! Kiteríthetjük egy kicsit száradni, majd üvegekbe töltve reménykedhet, hogy felhasználjuk valamire..

Sunday 14 October 2012

Flamingo Torte / Flamingós torta


A szülinapos kérése egy flamingós torta volt. Jó ideje gondolkodtam, hogyan készítsem el. Az biztos volt, hogy nem 3D-s volt az elképzelésem. Elkezdtem flamingós képeket gyüjtögetni, de valahogy egyik sem mozgatta meg a fantáziámat. Söt, egyre kedvetlenebbül vártam, hogyan lesz ebböl torta!!
 Nem rossz, nem rossz, de mégsem az igazi...
 Ez sem...
Ésez sem... Aztán egy nappal a sütés elött mentem az oviba Kamilláért, és ott ül egy kislány az asztalnál ebben a pólóban:
IGEEEEN!!! Pontosan erre gondoltam!!! 
És milyen mázli, egy év után a soproni rendörségen átvehettem az ellopott telefonom ( kösziii..) amivel le is tudtam fényképezni!! 
Eddig is tudtam, de újra bebizonyosodott, hogy a jó dolgokhoz kell egy kis szerencse is!








Monday 1 October 2012

Hexenfinger ( auch Glutenfrei Ausführung ) / Boszorkányujj ( Gluténmentes verzió is)

 Magyarul itt olvashatod


Zutaten:
250 g Mehl (Glatt)
150 g  Butter
200 g gemahlene Mandeln
100 g  Zucker
2 Eier
1TL Vanille Essenz  oder Schale von 1/2 bio Zitrone
1 Prise Salz
35-40 stk. ganze Mandeln
Zartbitterkovertüre

 Mehl, Zucker, 1 Prise Saltz, Eier, Butter, gemahlene Mandeln und Vanille oder Zitronenschale schnell verkneten. Mürbteig in Folie wickeln und kühl stellen.
Am nächsten Tag: (Ofen auf 180 Grad -Umluft 160- vorheizen)
 schneiden wir den Teig in 32-35 Stücke(1), diese nehmen wir für einige Augenblicke auf die Handfläche(2), drücken sie leicht „erwärmen“ sie, damit der Teig nicht bröselig ist.
Wir formen 10cm lange Stangen daraus(3), auf ein Ende drücken wir ein Mandelkern (5) und die „Fingerfalten“ schneiden wir vorsichtig mit einem Messer hinein (siehe Bilder 6)

Alle Finger auf mit Backpapier belegten Blechen ca. 12-15 Minuten Backen.




6.
 Die Unterseite der „Keksfinger“ überziehen wir schließlich mit geschmolzener Schokolade
 und auch die heruntergefallenen Mandel-Fingernägel können mit etwas Schokolade wieder angeklebt werden.
 Auch mir hat es nicht wirklich geschmeckt, es war nicht knusprig genug. Daher schlage ich vor, dass wir sie paar Minuten länger backen, damit sie unten schön goldbraun werden.


Und hier die Glutenfreie Ausführung:

250 g Schär Mix "C"
125 g Zucker
125g Butter oder Margarine
1 Ei
 1 TL Backpulver (glutenfrei)
Schale von 1/2 bio Zitrone

als Deko: ca. 35 stk. ganze Mandeln

Alle Zutaten zusammenkneten. Mürbteig in Folie wickeln und kühl stellen. Am nächsten Tag ( oder par Stunden spater)  schneiden wir den Teig in ca. 20-24  Stücke(1)
und gehen  nach obiger Beschreibung vor.

Der Unterschied: weil der Teig während des Backens ziemlich aufgeht, formen wir viel dünnere Stangen / nur so dick wie der kleine Finger /



Hexenfinger - Boszorkányujj (Gluténmentesen is)


Hamarosan itt van október vége, és itt van halloween. Sokan vitatják az Újvilágból átvett ünnepek létjogosultságát pontosabban szükségességét. De szerintem ne lázongjunk annyira, jó hogy vannak ünnepek. Néha nem is árt ránk "kényszeríteni" mert a hétköznapok rohanásában sokszor kényelmesebb hanyagolni egy ünnepi terítéket, egy különlegesen elkészített vacsorát vagy éppen a közös keksz sütést a gyerekekkel.
Ez a süti némelyeknek már talán sok, de a gyerekek humorérzéke biztosan finomít kicsit rajta, és megmenekülhetünk a bolti kekszek tartósítószeres-glükóz szirupos összetevöitöl. A receptet sok helyen megtalálhatjátok a neten, én a nosalty-n bukkantam rá.

A gluténmentes verziót kicsit lejjebb olvashatjátok. Csak a hozzávalók változnak, az elkészítés menete ugyanaz.

A hozzávalók: 

25 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg darált mandula
10 dkg cukor
2 tojás
1/4 tk só
35-40 db (kb. 5 dkg) egész mandula
1 dkg olvasztott étcsokoládé

A lisztet, vajat, mandulát, cukrot, sót és tojást gyúrjuk össze.
A tésztát hütöbetesszük pár órára, akár egy éjszakára, majd másnap vágjuk 32-35 részre (1). Mivel a tészta még elég hideg, kicsit vegyük a darabot a tenyerünkbe,kicsit melegítsük át. ìgy nem fog ugy morzsálódni-törni az anyag(2). Ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat sodorjunk, a rudak közepére bütyköket formázunk(3-4), ujj formájúra alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk(6). Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodunk(5).
Az ujjakat előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, míg az alja szép aranybarna nem lesz.

Kihülés után - ha már úgyis olvasztottunk csokit a mandulákhoz, az ujjak alsó felét áthúzhatjuk vele, garantáltan finomabb lesz!


6.


Nekem személy szerint nem ízlett annyira, és ennek két oka volt: elég íztelennek találtam, ezért is szerepel a hozzávalóknál a só, és tovább sütném, hogy tényleg kapjon egy kis színt az alja, remélve hogy akkor omlósabbra-ropogósabbra sikeredik. A halványra sütött példányok nekem kicsit nyersnek-"rágósnak" tüntek.


A gluténmentes változat hozzávalói:

250 g Schär Mix "C"
125 g cukor
125g vaj vagy margarin
1 tojás
 1 tk sütöpor (gluténmentes)
1/2 citrom héja

A hozzávalókat összegyúrjuk, hütöben fóliába csomagolva pár órát vagy egy éjszakát pihentetjük.
Innen minden a fenti leírás szerint megy tovább.
Vigyázzatok, hogy a tésztát sokkal vékonyabbra kell sodorni, mint a normál esetben, mert sülés közben ez megdagad. Itt egy kép, amikor ugyanakkorára formáztam, mint a másikat:





Aztán a kisujjnyi vastagságú pont olyan lett, mint az eredeti!

Ebböl a tésztából kis virágokat is süthetünk, kettöt -kettöt lekvárral összeragasztva. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...