A hozzávalók:
- ha nem GM-et akarunk, egyszerüen készítsük sima liszttel, minden más változatlan!
500 g SPAR universal GM liszt
200 g margarin / eredetileg zsír, amivel még finomabb
15 g élesztö + 1 kk cukor+ kis tej a felfuttatáshoz
1 egész tojás + 1 tojás a lekenéshez
2 sárgája
1 teáskanál só
30 g reszelt sajt ( +1-2 ek egész mák, ha még fel akarjuk turbózni)+ a tetejére ízlés szerint Trappista/Gouda
pici tejföl vagy tej az összegyúráshoz
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal/zsírral , sajttal, hozzádjuk a sót, majd a tojásokat. Ezután jöhet a felfuttatott élesztö, és kevés tejföllel/tejjel sima gombóccá gyúrjuk. 2 részre osztjuk, és langyos helyen 30-40 percet kelni hagyjuk.
Kelesztés után lazán átgyúrjuk a gombócot, keményítös felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra. A tetejét megkenjuk egy felvert tojással, picit még meghinjük sóval, és megszórjuk reszelt sajttal, esetleg egyéb magokkal ( szezám, mák, napraforgó, stb.) .Kb.1 cm széles csíkokra vágjuk, majd 180 fokon -légkeveréssel szép piros ropogósra sütjük. Tényleg akkor finom, ha jó száraz- ropogósra sül. Nekem ez kb. 15-18 perc volt)