Friday 17 January 2014

Rajongásom legújabb tárgya

Végre letudtam a tortákat, és itt vagyok legújabb kedvenceimnél, a palacsintáknál. Amikor rábukkantam a neten, én egyszerüen nem tudtam betelni velük. Nagyon kedves, vidám kis ötletnek tartom, ami jó kis móka egy szülinapi partin.
A fészbukos "debutálás" után azonban rá kellett ébrednem, megint rossz irányba úsztam.. valahogy nem osztódott a lelkesedésem ( már nem elöször...) talán a szinek riasztanak el mindenkit? Pedig kár, mert ehhez a színpompás felhozatalhoz meglepöen kevés festék felhasználásával jutunk. Valószínüleg a zsíros tésztában nagyon jól oldódnak a színek..és egy otthoni palacsinatészta azért igazán adalékanyag -mentes is.
Na de azert lesz még folytatás, noha piackutatás nélkul ruháztam be egy nem túl drága LIDL-es palacsintasütöbe, bevállalva minden lehetséges kockázatot. De mennyivel egyszerübb lesz ( es szagtalanabb) a sima palacsintasütés is ezután!
 Itt látható a project igazi elemében: a kis palacsinta darabokat nem tányérra, hanem 6 lyukú kis muffin tepsire kell elrendezni, és a lyukakba pedig lehet tenni gyümölcsdarabokat, lekvárt, gyümölcspürét stb. Így nem lesz sok az édes rész sem, és becsempésszük mellé az egészségeset is. Hát nem zseniális??? Csak azért kérdezem, mert NEM én találtam ki!

A témakörök pedig 5-6 szín felhasználásával végtelenek.

Virágláda (torta) Gluténmentes recepttel


Férfi születésnapra nem olyan könnyü tortát kigondolni. Végül valahogy e mellett döntöttem. Némi önzéssel megspékelve gluténmentesen készült, kókuszosan. ( a kókuszos már az ünnepelt kedvence volt)







Ha valakit véletlenül mégis érdekelne, így:

A lapokhoz:
150 g margarin
150 g cukor
4 tojás (M)
100 g darált mandula
50 g kókuszreszelék
80 g keményítö
1 tk sütöpor
1 csip.só

A margarint a cukorral habosra keverjuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is. Ezutan jöhetnek az egymással alaposan elkevert szárazanyagok ( mandula, kókusz, keményítö, sütöpor, só)
180 fokon sütöttem, négyszögletes kis tepsiben (21x30 cm-es) . Eredetileg ez a mennyiség egy 26 cm-es kerek formához ajánlott, amit aztán kétfelé vágunk.
2,5 - 3 cm vastag "lap" lett belöle, és még további 2 ilyet sütöttem. Már most szólok, hogy a harmadik lap végül már nem kellett ...
Kartonból kivágtam  egy 14x14 cm-es négyzetet, és ennek segítségével kiszabtam a 4 db lapot a virágládához.
Mivel a töltelék tejszínes zselatinos mousse volt, készítettem a virágláda méreteinek megfelelö keretet kartonpapírból, 14,5 - 14,5 cm oldalakkal, 15 cm-es magassággal. plusz egy kis ráhagyás, hogy szorosan össze is tudjam fogni a keretet. Bevontam sütöpapírral is, hogy ne ázzon el.
Jöhet a krém:

6 lap zselatin
200 g fehér csoki 
150 g kókusztej
600 g tejszín

A tejszínt kemény habbá verjük. Beáztatjuk a zselatin lapokat. A felforralt kókusztejben felolvasztjuk a feldarabolt fehér csokit, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Elkeverjük, majd idönként kevergetve hütjük. Ha zselésedni kezd, hozzáadunk 1-2 majd 3 ek. tejszínhabot, jól elkeverjük, végül a maradék habot is beledolgozzuk.
Összeállítjuk a keretünket, beletesszük az elsö lapot majd összeállítjuk a tortát.
Ezzel a krémmel töltöttem a lapokat, én 4 lapot használtam fel, hogy tele legyen a formám, de mivel a krém nagyon finom és könnyü, kevés lap - sok krém variáció sem fog csalódást okozni. söt!
egy fél napot hideg helyen állni hagyjuk, majd ha megdermedt a krém, jöhet a következö forduló: 
kiaszabunk egy 15 cm magas és 4x14,5 cm hosszú sütöpapírcsíkot. Elkészítünk egy 200 g étcsoki + 100 g tejszínböl álló ganache-t és amikor dermedni kezd, a sütöpapírcsíkra kenjük, lehetöleg minél vastagabban. Majd a kihült tortáról levesszük a keretet, és azzel a csokis sütöpapírcsíkkal körbetekerjük. Jól az oldalához tapasztjuk. Ez a fondant burkolás miatt kell, igy nem áztatjuk azt el a tejszínes krémünkkel. Hülni hagyjuk, majd eltávolítjuk a sütöpapírt.
Dupla ennyi krém fel sem tünne...
Jöhet a 4 elöre elkészített fondant lap, mint fa-imitáció, a ládika 4 oldalára. Rá a szintén elöre elkészíett virágdísz. A kövirózsa nagy kedvencem, alig vártam,hogy végre elkészíthessem!!

Thursday 16 January 2014

Dino torta


Ez volt az idei 3. szülinapi torta- a kislányomnak. A kimaradt ovis szülinapot fel-tét-len pótolni kellett. Az alkalom pedig kiváló volt arra, hogy a fél éve porosodó air brush pisztolyom kipróbálhassam.Hát meg kell mondanom, nagy élmény volt! Igazi adrenalin bomba! ha valami nem sikerül, a másnapra beharangozott ovis szülinapot mindenki bánatára le kell mondani.
2 db 4 tojásos kakaós piskóta készült, négyszögletes, csoki ganache krémmel és vékony réteg lekvárra. Ez azért is praktikus, mert a torta faragásakor sokkal esztétikusabb lesz a végeredmény. Nem kenödik-maszatolódik a világos piskótán a krém. Kb. 2 kg fondant kellett a bevonáshoz.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...