Monday 27 October 2014

Álruhás muffinok áfonyás cukorkabátban


Egy újabb muffinrecept, bár a szokásos kakaós, pihe-puha, egyszerü, villámgyors muffinreceptem még nem nagyon tudtam felülmúlni (eredeti recept itt ), tettem még egy próbát: 
igazából kis különbség az enyémhez képest, hogy több az olaj ( majdnem 50 %-kal ), és picit több a liszt. Ez most vaniliás, úgyhogy a kakaót nem felejtettem ki... 


És a kunszt most jön. beleszerettem ebbe a cuki kis fánk sütö-tepsibe, amiben igazábol persze nem fánkot sütünk. De nagyon mutatós kis sütik kerülnek ki belöle, különösen, ha színes cukormázzal bolondítjuk meg a tetejét. És mindenki megelégedésére csupán (ezt éppen itt) feketeszeder-pürével színeztem. A sárga verziót most nem prezentálom, mert a nagy kapkodásban azt hittem , úgyis tudok cukormázat csinálni, és a második-sárga adagot csak úgy összedobtam... szóval maradjunk a receptnél. Bár kissé vaj ízünek találtam, de a szépség oltárán áldozva ez még szerintem belefér...söt, lehet hogy valaki pont ezért szereti, nem?

A normál adag muffin recepthez a hozzávalók: 

125 ml tej + 1 tk citromlé VAGY 125 ml joghurt
125 ml olaj
2 tojás
  - ezeket a nedves anyagokat osszekevered , majd a szintén jól elkevert szárazanyagokhoz öntöd

190 g liszt
150 g liszt
5 g sütöpor
1 vaniliás cukor
1/2 tk só

az egészet elkevered, és a muffinformákba öntöd, vagy esetemben a vajazott-lisztezett fánk mélyedésekbe kanalazod, kb 2/3-ig megtöltve a formát. Többet ne tegyetek bele! Sajnos egy tepsiben csak 6 db-ot tudunk egyszerre sütni, a maradékot igazi muffintepsibe/mini-muffintepsibe tesszük..
190 fokon sütöttem a fánkokat kb 6-8 percig. 



Ha kihült, jöhet a máz:

150 ml porcukor
1,5 ek olvasztott vaj
vanilia / vagy éppen citromlé
1 csipet só
2-3 ek tej ( illetve a szederpürét mint folyadék veszem számításba, tehát a tej majdnem ki is marad)
kedv szerint ételfesték, vagy valamilyen gyümölcs-redukció (mert így kell ám mondani )

Mindezeket a 2 ek folyadékkal egy lábaskában összekeverjük, felforraljuk, ha túl sürü még pici folyadékkal hígítjuk.
Megmártjuk benne a fánkokat, lehetöleg anélkül, hogy az ujjhegyünket teljesen leégetnénk a forró mázzal, és még melegében extra cukordísszel, egyebekkel is megszórhatjuk. Ha hülni és sürüsödni talál a máz, mikróban óvatosan újra forrósítjuk...

Wednesday 15 October 2014

Ettöl megööörülsz / HOSSZÚ Ö- vel / (olyan fiom) kuglóf... ami ha akarod, gluténmentes!!

Pekándió pirítva, almadarabok, krémsajtos töltelék, fahéj... és a tetején még egy kis karamell öntet diódarabokkal...

Ha igazán jó fotót akartok látni, ne itt keresgéljetek. Nézzétek meg a recept eredetijét Glóriánál itt

Szerintem már csak a recept van hátra! Íme:

néhány mennyiség "césze= cup", sajna még nem volt idöm g-ban lemérni a hozzávalókat. 1 cup= 240-250 ml. szóval az általában 3 dl-es bögre nem jó méricskélni..

velük gyorsan megy...


A krémsajtos töltelékhez:

200 g krémsajt
60 g puha vaj
1/2 csésze cukor
1 tojás
2 ek. liszt / GM verzióhoz keményítö
1 tk. vanilia kivonat / vaniliás cukor

A kuglófhoz: 

1 csésze apróra vágott pekándió ( sima dió)
3 cs. liszt ( SPAR univerzal GM liszt)
1 cs. cukor
1cs. barna cukor
2 tk. fahéj
1 tk sótk. szódabikarbóna
1 tk. szerecsndió
3 tojás
3/4 cs. olaj
3/4 cs. cukor nélkuli almapüré *
1vanilia kivonat
3 cs. savanykás, kockákra vágott alma

Praliné öntet:

1/2 cs. barna cukor
60 g vaj
3 ek. tej
1 tk vanilia
1cs. porcukor

fél marék darabokra vágott (pekán)dió a szóráshoz

Elkészítés:

Elökészítünk és kivajazunk, kilisztezünk egy kuglófformát.
elömelegített 180 fokos sütöben 5-7 perc alatt megpirítjuk a diót, majd darabokra vágjuk.

A sajtkrém töltelék:
 A sajtkrémet, vajat, cukrot simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, lisztet(keményítöt), vaníliát, jól elkeverjük.

A tészta elkészítése:
A lisztet, kétféle cukrot, sót, szódabikarbónát és a füszereket elkeverjük.
Hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat, a kétféle cukrot, almaszószt és a vaníliát.
Belekeverjük az almadarabokat és a diót.
A tészta 2/3-at az elökészített formába kanalazzuk. ( A gluténmentes verzió elég sürü)
egy kis szélt hagyva a tésztára kanalazzuk-igazítjuk a krémsajtos tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával.
160 fokon sütöttem, kb. 1 és negyed / másfél órát. Ha elkészült, kiborítjuk a formából, rácsra tesszük, és közben elkészítjük a praliné öntetet.


Összekeverjük  a barna cukrot, vajat és tejet, majd felforraljuk, és folytonos kevergetés közben 1 percig forraljuk. Levesszük a tüzröl, hozzáadjuk a vanilia kivonatot és hozzáadjuk  a porcukrot. Jól elkeverjük, és ha már sürün folyós állaga van, a kuglófunk tetejére öntjük. (Nekem nem kellett várni hogy hüljön-sürüsödjön, így rögtön mehetett a sütire. Rögtön megszórjuk a fél maréknyi dióval, hogy a kihülö szöntetbe ragadjanak a diószemek.


PS: én gluténmentes lisztböl sütöttem meg, de még a 3. napon is nagyon finom, puha maradt, ami nagyon meglepö a GM sütik esetében.


Almapüré : lehet almát párolni és pürésíteni, kevésbé munkaigényes a kész cukormentes ún. "Apfelmus" ami talán Alnatura-s változatban Magyarországon is kapható.
Esetleg 100 % bébiétel alma (pl. HIPP) bár abban fellelhetö némi kis víz, és 3-4 üveg biztosan szükséges..
Sztem pároljatok és pürésítsetek, megéri!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...