Tuesday 5 May 2015

3 D Dog Cake / 3D Kutya Torta

Már régóta tervezgettem egy ilyen tortát, aztán végre elérkezettnek láttam az idöt, hogy nekilássak. Jó párszor megnéztem Kricky YouTube-os 3D tortáit, krokodiltól a halig bezárólag...






gyüjtöttem képeket a kiszemelt állatról ( ez nem is olyan egyszerü), söt, készítettem egy "makettet" is papírmaséból, hogy jobban lássam az arányokat. Persze a kutya végül majd´ másfélszer akkora lett.

Kiskukta tortareceptje alapján 3 db 4 tojásos kakaós piskótát sütöttem szögletes tepsiben.
készült még 1000 g csokiganache (500 étcsoki-500 g tejszín ezt hülés után kicsit felvertem) belülre, 900 g ganache kívülre (600 g csoki - 300 g tejszín, nem felhabosítva), és sorsára várt még 600 g sárgabarack dzsem is.
A piskótákat 3-ba vágtam, vékony réteg lekvárral kentem be , majd a lekvárra a felhabosított csokikrém, viszonylag vékonyan.
2 piskótát igy használtam fel, majd a harmadikat csak az elöbbi 2 elejére rétegeztem, míg elértem a kívánt magasságot a kutya mellkasához. Jól lehütjük faragás elött.
a fejet kicsivel elöbb készítettem el "rice krispy-böl", ami kakaós rizspehely az olvasztott  marshmallow-ba belekeverve.
Hát ezt csinálni szerintem elég rémes, viszont -bár sokan nagyon szidják- az íze nekem kimondottan tetszik, darabokra vágva azt hiszem sokan vidáman elrágcsálnák.
Nagyon praktikus, mert bár azt hittem könnyebb lesz, a tartópálcára szúrva ( 5 mm átméröjü, a végét ceruzahegyezövel kihegyeztem)szinte alátámasztás nélkül is jól megáll.
Tehát a fejet elöre kicsit formára igazítottam, majd a testhez képest még lehet majd alakítani.
Jöhet a faragás, majd elöször nagyon vékony réteg ganache, majd kicsit vastagabban, amit hülés után tükörsimára alakítunk.
Ha a kutyára dudorokat vagyráncokat szeretnénk, azt kis fondant hurkákból kialakítjuk, maj erre jön a fondant burkolat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...