Receptek

Party szett/ Printables for sweet table

Wednesday, 30 November 2011

Püspökkenyér

Ismét születésnapra kellett egy tortát készítenem. De valami olyat kellett kitalálnom, ami kedden elkészül ám csak vasárnap kerül átadásra. Eszembe jutott ez a régi recept- ami már 30 éve biztosan a családi recepttárban van. Még emlékszem, amikor Budapesten voltunk vendégségben apukám régi-régi barátjánál. Az ö felesége kínált meg minket ezzel a süteménnyel, és mi rögtön el is kértük a receptjét.

Ezt a mennyiséget  megdupláztam, és 2x4 tojásból 2 db 20 cm-es tortát sütöttem. Nem vágtam lapokra, csak a két karika közé jó vastagon szilvalekvárt kentem.Kívül különösen egyenletesen és szépen simára sült, de a biztonság kedvéért vajkrémmel bekentem.  (porcukor vaj 1:1 keveréke) Erre került a fondant borítás.

4 tojásfehérje
120 g porcukor
80 g + 1 ek  rétesliszt 
30 g olvasztott vaj
1 vaniliás cukor
összesen  240 g : darabolt dió, mandula, mogyoró, csoki cseppek (apróra vágott csoki), aszalt szilva, mazsola, meggy

A tojásfehérjéket a csipet sóval, porcukorral habbá verjük. Belekeverjük a réteslisztet, vaniliás cukrot és kis adagonként az olvasztott ( de nem forró!) vajat. Beleforgatjuk az elözöleg 1 ek. liszttel elkevert összedarabolt cskoit, gyümölcsöt, diót, mogyorót stb. 
Sötöpapírral bélelt 20 cm-es kerek tortaformában sütöttem 160 fokra elömelegített sütöben, 60 percig.
Eredetileg persze hosszúkás, téglalap alakú formában sütjük, és 4-5 mm vastagra szeleteljük. Itt nagy segítség az elektromos szeletelögép, mert garantáltan morzsamentesen tudjuk vele gyönyörüen öszevagni a süteményt! Akár 2 héttel karácsony elött már elkészíthetjük.














Felirat hozzáadása

No comments:

Post a Comment