Avagy Krisztike szelet becsavarodva..
Hát igen, két év után sikerült megszereznem Krisztike csodasütijének a receptjét. Megcsináltam gluténmentesen is, tényleg nagyon finom lett!
na de kellett egy kis csavar, a finom nutellás-mogyorós csokikrémes tölteléket egy kakaós piskótába rejtettem..
A bevonat csodaszép eredmény lesz, ha ganach-sal öntöd le, 100 g étcsoki+100 g tejszin keveréke.A ganache-hoz 100 g tejszínt felforralsz,leveszed a tüzröl ! majd 100 g apróra vágott étcsokit beleöntesz, és addig kevered míg a csoki el nem olvad, és szép sima masszát kapsz. Ezzel szép egyenletesen bevonhatod a cskercset.
A felülmúlhatatlan piskótarecept a következö:
4 nagy (L)
tojásfehérjét 100 g cukorral habbá verünk.
Egyenként hozzákeverjük a
tojássárgákat.
Ezután beleforgatjuk 15 g kakó+70 g Spar Univ. GM liszt keverékét, (VAGY SCHÄR lisztkeveréket)
Ezután beleforgatjuk 15 g kakó+70 g Spar Univ. GM liszt keverékét, (VAGY SCHÄR lisztkeveréket)
végül a korábban felolvasztott, de már langyosra hült 48 g vajat is.
Egy sütöpapírral bélelt gáztepsibe öntjük a masszát, és mivel vékony lapról van szó, 210 fokon (alsó-felsö sütés) 8 percig sütjük.. (a torta verzió itt található)
ezután kissé nyirkos konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütöpapírt, és egy másik nyirkos (nem vizes) konyharuhával további felhasználásig letakarjuk..
A krém alap, amit érdemes akár elözö nap elkészíteni:
Egy sütöpapírral bélelt gáztepsibe öntjük a masszát, és mivel vékony lapról van szó, 210 fokon (alsó-felsö sütés) 8 percig sütjük.. (a torta verzió itt található)
ezután kissé nyirkos konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütöpapírt, és egy másik nyirkos (nem vizes) konyharuhával további felhasználásig letakarjuk..
2 tojás sárgáját, egy csokis pudingport, és 47 g cukrot elkeverünk és 300 ml tejben sürü krémmé fözzük.. Kihütjük.
Közvetlenül a tortába töltés elött 200 g vajjal/margarinnal kihabosítjuk..
A megsült piskótát megkenjük nutellával, megszórjuk kb 100 g apróra vágott sótlan földimogyoróval..
Erre kenjük kb fél cm vastagon a frissen vajjal kikevert csokikrémet..
Próbáljuk úgy kenni, hogy a kanál vagy spatula, amivel kenjük a krémet, mindig maradjon a nutellás rétegen, különben a krémmel felszedjük a nutellás-mogyorós rétegünket.
A rövedebb oldalánál kezdve szépen csavarjuk fel a tekercset, és hagyjuk kicsit dermedni a hütöben.. 2-3 evökanál krém kimarad, inkább kicsit vékonyabban kenjük meg a lapot.. Bár ha valaki nagyon szereti a csokikrémet...
A mintás verziót technikailag úgy kell csinálni, ahogy itt olvashatod képekkel illusztrálva..
A mintázó tészta receptje - itt dupla adagban, hogy böven elég legyen, ha több színnel akarsz díszíteni:
2 tojásfehérje ( a sárgája bekerült a fenti krémbe)
80 g liszt (Gluténmentes, ha az kell)
60 g kristálycukor
ezt jól elkeverjük ( a fehérjét nem kell felverni) beleteszünk 40 g olvasztott és kihütött vajat, színezzük, és a leírtak szerint elkészítjuk a mintánkat.
én ezt a mintát használtam: A4-es méretben.
Én wilton 3-as kinyomócsövel ellátott nejlonzacskóba töltöttem a "krémeket". Ha nincs, vágjatok kb 3 mm-es lyukat a zacskó sarkából vagy sarkán...
Ha megvagyunk a mintával, a sütöpapírt a fagyasztóba tesszük, míg elkészítjük a piskótánkat. A papír maradjon egyenes!!
kivesszük a fagyasztóból a mintás sütöpapírunkat ( ami már szépen meg is
fagyott, igy nem mozdul el a rajzunk) és a piskótamasszát kb 1 cm
vastagon elterítjük rajta.
210 fokon sütjük 8 percig.
De: ha marad csak a piskóta, bele baracklekvár...akkor sem fogunk mellélöni..
No comments:
Post a Comment