Monday, 10 October 2011

Gluténmentesen.../ Glutenfrei Mandeltorte
Vajon mi juthatna más eszünkbe, ha közlik velünk: akkor mostantól élethosszig tartó liszt (és persze glutén) mentes diéta! Hogy a dolog kevésbé komoly oldalát nézzük, akkor "te jó ég, nem ehetek többé sütit??" Ès lázas süteményrecept kutatás az interneten. Aztán már a tej sem jöhet szóba, nincs vaj, sajt, tejszín... Lekváros kenyér - amíg bírjuk!! Biztosan csak már magától a tiltástól pedig állandón direkt édességre fáj a fogunk. Aztán meg valami sósra.. és gyorsan ráébredünk, ez még nagyobb kihívás.
Ez a mandulàs torta elég édes, de nagyon finom.Gyorsan elkészül, és szeletekre vágva jól lehet fagyasztani is!
Különben fagyottan is kiváló, ezt onnan tudom, hogy éppen ma már nem birtam kivárni, hogy kiengedjen..Úgy 5 perc után a már nem annyira fagyos szélét körbe-körbe haladva le lehet harapdálni ;-)
Kis kiegészítés: már a tojás és a cukor is tiltólistán van... egyenlöre..


Előnézet
Jöjjön a recept:

A piskótához:
4 tojásfehérje
200 g darált mandula
150 g barna (vagy sima) kristálycukor

A fehérjéket  fokozatosan adagolva bele a cukrot kemény habbá verjük. Belekeverjük a darált mandulát és a masszát egy sütöpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntjük. 200 fokon kb 15-20 percig sütjük. (tüpróba!! - és persze a sütötöl is függ az idö)
Kihütjük, és közben elkészítjük a krémet:

Krém1:
4 tojás sárgája
1 ek keményítö
150 g tejszín ( vagy szójatejszin)
150 g vaj
100 g cukor( az eredeti recept szerint. én kipróbálnám 70 g-mal, mert elég édes)

A hozzávalókat a vaj kivételével csomómentesen elkeverjük, majd vízfürdö fölött addig melegitsük, mig a cukor szemcsék már nem érzödnek az ujjunk között, és kicsit sürüsödik is a krém. Forralni nem szabad! Kissé hig lesz.Hütsük jól ki, majd habositsuk ki a 150 g puha vajjal. Kenjük a torta tetejére.
Szórjuk meg a szálkásra vágott karamellizált mandulával.

Krém2:

4 tojás sárgája
1 egész tojás
100 g kristály cukor ( ismét elég édes így)
150 g puha vaj

A tojások sárgáját és az egész tojást a cukorral kézi mixerrel habosra keverem, míg egészen kifehéredik. Göz fölé teszem ( a labos alja ne érjen bele a vízbe!) és sürüre fözöm. Kb. 75 fokos volt a krémem. Ha túl sokáig fözzük, kicsapódik a sárgája. Persze nem lesz puding sürüségü! Hütsük ki, majd habosítsuk ki a puha vajjal.
Nekem ez a verzió is izlett.

A tetejére:
50 g szálkásra vágott mandulát összekeverünk 3 ek porcukorral egy serpenyöben. Melegíteni kezdjük és folyamatosan kevergetjük, míg a cukor el nem olvad, és szépen bevonja a mandula darabokat.Legyen szép aranybarna színe, ne maradjon fehér! Ekkor öntsük sütöpapírra, és hütsük ki. Igy tegyük a hideg krém tetejére.
Az én krémem sajnos kicsit ikrás lett, miután elkezdtem belekeverni a vajat. Akinek van ötlete miért, azt szívesen meghallgatnám. Egyébként ez a kis malör a torta élvezeti értékén nem ront. Ld. fent..

Für den Boden:
4 Eiweiß
200 g gemahlene Mandeln
150 g (braun) Zucker

Die Eiweiße in der Küchenmaschine oder mit den Handrührgerät zunächst leicht aufschlagen. Den Zucker nach und nach einrieseln lassen, dabei weiterschlagen.
Mandeln mit einem Spatel unter den Eischnee ziehen, bis keine Klümpchen mehr sichtbar sind.
Masse in eine mit Backpapier ausgelegte Springform (26 cm) füllen und glatt streichen.
Bisciut im vorgeheizten Backofen (200 °C) ca. 15-20 Minuten backen. Stäbchenprobe nicht vergessen!

50 g Mandelstifte mit 3 EL Puderzucker mischen und in einer Pfanne ohne Fett goldbraun „rösten“. Sofort herausnehmen und auskühlen lassen.

Für die Creme

4 Eigelb
1 EL Speisestärke
150 g Schlagsahne
80 g Zucker
1 Pck Vanille Zucker
 + 150 g Butter

Eigelb,Speisestärke,Schlagsahne und Zucker glatt rühren, über dem heißen Wasserbad cremig und hell rühren und kochen. (aber nicht aufkochen)
Creme in den Kühlschrank stellen, gelegentlich umrühren, die kalte Creme mit der Butter bei Zimmertemperatur gut verrühren, auf den Boden geben und glatt verstreichen.
Mit den gerösteten Mandelstiften bestreuen.
Torte mindestens 3 Stunde kalt stellen.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...