Wednesday, 21 December 2011

Piskóta karika sütése - kicsit másképp

Ezzel a módszerrel szép magas, púp-mentes piskótát lehet sütni. Én Kiskukta receptje alapján készítem már jó ideje. Nekem mindig akkora púpja lett, hogy a család éppen jóllakott a "skalpjából". Mióta ezzel a módszerrel sütöm, púp nincs, a család meg éhezik...a süti maradékra...

Szükségünk van olyan hosszú alufóliacsíkra, ami körbeéri a sütöformánkat + kb. 10 cm.
Ezt lefektetjük, majd ugyanilyen hosszú konyhai törlöt is elökészítünk. Ezt 3-ba hajtjuk. Majd ügyesen a vízcsap alá tesszük, bevizezzük és aztán jól kinyomkodjuk. Az így benedvesitett papírt az alufólia csíkunk közepére helyezzük, és az alufóliát alulról és felülröl is ráhajtjuk. Konyhai törlö helyett feláldozhatunk egy konyharuhát is, de ezt csak 2 rétegben használjuk.ugyanúgy vizezzük be és csavarjuk ki jól.  Ha ezzel megvagyunk, körbeöleljük vele az elökészített sütöformát, lehetöleg minél szorosabban! ( Egy réteg alufólia legyen a forma körül, a két réteg alufólia pedig kívül. Ugyanis a túl vastag szigetelés is nehezítheti a sütést.) Összefogjuk a két végét, és hústüvel rögzítjük.
A forma aljára elözöleg természetesen tegyünk sütöpapírt, majd az oldalát körben is magasítsuk meg, 2 réteg sütöpapírral.
Beleöntjük  a piskóta masszát, és 160 fokon sütjük. Figyelem! A sütési idö kb. a 1,5 szeresére nö, tüpróbával ellenörizzük, és itt inkább a széleken figyeljünk, a szigetelés miatt lassabban sül! Különösen érdemes használni ezt a módszert, ha magasabb piskótát szeretnénk az átlagnál. Nekem pl. tegnap a gluténmentes piskóta tésztával teljesen tele lett a 20 cm-es formám, de gyönyörü, 10 cm magas lett a végeredmény! Ugyanígy sütöttem a Sacher tortát is, ami  8 tojásból készült.
benedvesített 2 réteg konyharuha

vagy 3 rétegbe hajtott benedvesített-kinyomkodott papírtörlö

ráhajtjuk az alufóliát

sütöpapírral bélelt-magasított forma

szorosan a forma köré illesztjük a szigetelést

160 fok, másfélszeres sütési idö

2 tojásos olajos piskóta 20 cm-es formában

Ime Kiskukta piskóta receptje:

2 tojás
100 g cukor + 2 ek a fehérjéhez
75 ml olaj
75 ml tej vagy joghurt
1/2 cs. sütöpor
180 g liszt

Mérjük ki a hozzávalókat.
Verjük fel a tojásfehérjéket a 2 ek. cukorral.
A tojások sárgáját, cukrot, olajat, tejet keverjük össze. Adjuk hozzá a sütöporos lisztet, és mixerrel habositsuk 2-3 percig, mig kicsit kivilágosodik. Ekkor keverjük bele a felvert tojásfehérjét. 20 cm-es tortaformában süssük a fentiek szerint, vagy 180 fokon szigetelés nélkül.
26 cm-es formában dupla adagból készítsük.

Anita! hiány pótolva! Szerintem süsd csak simán, éppen a hétvégén készítettem 4-szer, és tökéletes lett. Ha megsül, és a "púpjára" fordítva hagyod kihülni, nem is kell nagyon kiegyenesíteni..Nagyon szépen 3-ba lehet vágni egy varrócérna segítségével.2 comments:

Dina said...

Szuper! Láttam már tv-ben, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, viszont szükségem van rá, és most Te figyelmeztettél erre! Köszönöm! :)

Anita Halasi said...

Szia! Lehet csak én nem látok jól, de mintha hiányozna a receptből a liszt mennyisége... Elárulod? :0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...