Wednesday 29 February 2012

Swiss Meringue Buttercreme ( Die 1-2-3 Buttercreme) / 1-2-3 Vajkrém

1 Teil Eiklar (Gramm)  = 2 Eiklar = cc. 60 g
2 Teil Feinkristallzucker   =  120 g
3 Teil Butter (Zimmmertemperatur) =  180 g
2 TL Vanilla Essenz

Eiklar und Zucker in einer Hitzebeständigen Schüssel über einem Wasserbad 3 -4 Minuten rühren , bis sich der Zucker aufgelöst hat und die Masse lauwarm ist. ( Zum Testen, ob sich der Zuzcker aufgelöst hat, können Sie die Masse zwischen den finger reiben. Sie soll sich weich und nicht körnig anfühlen.)
Vom Wasserbad nehmen und mit einem Handmixer so lange schlagen, bis die Masse glänzend und kalt (Schüssel nicht mehr warm..) ist. (ca 20.Min)
Weitermixen, die Butter stückhenweise beigeben und gut einrühren.
Auf mittlerer Geschwindigkeit 10 bis 15 Minuten weitermixen bis die Creme glänzend und fest wird.
Die Creme kann bis zu 3 Tage im Voraus zubereitet werden, muss aber vor dem Verwenden auf Zimmertemperatur gebracht werden.

Köszönet az pillangók és barika  ötletéért Tücsökbogar - nak



Ime, az 1-2-3 vajkrém elkészítése:

2 nagy  tojásfehérje ( lemérve=kb. 60 g)
120 g kristálycukor ( tojásfehérje súlyának kétszerese)
180 g puha vaj (tojásfehérje súlyának háromszorosa)
Vanília kivonat ( vaníliás cukor, esetleg más ízesítö .ld. lent!, vagy aroma)

A cukrot a tojásfehérjéhez adjuk, és egy habverövel elkeverjük. Göz fölé tesszük, majd 3-4 percig verjük-keverjük, míg a cukor teljesen elolvad. Ezt úgy ellenörizhetjük, hogy a masszát az ujjank közé vesszük, és már nem érezzük a cukorszemcséket az ujjunk között. Ekkor már félig habos a masszánk.
Levesszük a tüzröl és tovább verjük, míg ki nem hül. (pár perc)
Ha kihült, kis darabokban hozzáadjuk a vajat és szép simára keverjük.

Fontos! Amikor már beletettük a vajat és szép sima a krém, kezdhetjük azt hinni kész. Àm a krém hirtelen összeugrik- pont amikor én is azt hittem : bezzeg az enyém nem lesz "túrós"!! 
Azt írják és mondják, ilyenkor tovább kell keverni, és a krém újra szép sima lesz! Ez így igaz!!

Egy muffinra én 15 - 20 g-ot tettem, ennél több is mehet természetesen, ez izlés kérdése. De ezt tudván kb. ki tudjuk számolni, hány muffinra elegendö a krémünk.
Jól lehet fagyasztani is, ilyen esetben felengedés után a krémet újra kihabosíthatjuk!

Ízesíteni is lehet, pürésített gyümölccsel, erös kávéval, mascarponéval, felolvasztott (de kihütött )csokival.Vigyázzunk, ne tegyünk túl sokat, nehogy nagyon hígitsuk az egyébként kitünö állagú krémünket. A csoki, illetve mascarpone hozzáadását veszélytelennek minösítem.
Próbaképpen egy krémmel díszített muffint a konyhapulton hagytam, kellemes meleg idöszakban. A krém szépen megtartotta a formáját, bár megenni azért nem mertem volna.
Meleg idöben óvatosan a tojásfehérjés krémekkel! Itt szerintem nincs rendesen megfözve a tojásfehérje, hisz épp csak átmelegítjük. 
Megjegyzem, van hasonló változat, ahol minden ugyanígy készül, csak teljesen felverjük göz fölött a fehérjét.

1 comment:

M@rti said...

Szeretem én is ezt a krémet, de én azt a változatot készítem, amit az utolsó sorban írtál; teljesen felverem a tojásfehérjét.
Nekem is összeugrik a krém, de ha tovább keverem, újra kisimul.

Van még egy másik változata is ennek, abban forró cukorszirupot kell a felvert tojáshabba csurgatni, majd a vajat a végén. Na, ezt jól elrontottam, teljesen híg lett, úgyhogy utána kell néznem mit nem csináltam jól. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...