Monday, 1 October 2012

Hexenfinger - Boszorkányujj (Gluténmentesen is)


Hamarosan itt van október vége, és itt van halloween. Sokan vitatják az Újvilágból átvett ünnepek létjogosultságát pontosabban szükségességét. De szerintem ne lázongjunk annyira, jó hogy vannak ünnepek. Néha nem is árt ránk "kényszeríteni" mert a hétköznapok rohanásában sokszor kényelmesebb hanyagolni egy ünnepi terítéket, egy különlegesen elkészített vacsorát vagy éppen a közös keksz sütést a gyerekekkel.
Ez a süti némelyeknek már talán sok, de a gyerekek humorérzéke biztosan finomít kicsit rajta, és megmenekülhetünk a bolti kekszek tartósítószeres-glükóz szirupos összetevöitöl. A receptet sok helyen megtalálhatjátok a neten, én a nosalty-n bukkantam rá.

A gluténmentes verziót kicsit lejjebb olvashatjátok. Csak a hozzávalók változnak, az elkészítés menete ugyanaz.

A hozzávalók: 

25 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg darált mandula
10 dkg cukor
2 tojás
1/4 tk só
35-40 db (kb. 5 dkg) egész mandula
1 dkg olvasztott étcsokoládé

A lisztet, vajat, mandulát, cukrot, sót és tojást gyúrjuk össze.
A tésztát hütöbetesszük pár órára, akár egy éjszakára, majd másnap vágjuk 32-35 részre (1). Mivel a tészta még elég hideg, kicsit vegyük a darabot a tenyerünkbe,kicsit melegítsük át. ìgy nem fog ugy morzsálódni-törni az anyag(2). Ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat sodorjunk, a rudak közepére bütyköket formázunk(3-4), ujj formájúra alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk(6). Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodunk(5).
Az ujjakat előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, míg az alja szép aranybarna nem lesz.

Kihülés után - ha már úgyis olvasztottunk csokit a mandulákhoz, az ujjak alsó felét áthúzhatjuk vele, garantáltan finomabb lesz!


6.


Nekem személy szerint nem ízlett annyira, és ennek két oka volt: elég íztelennek találtam, ezért is szerepel a hozzávalóknál a só, és tovább sütném, hogy tényleg kapjon egy kis színt az alja, remélve hogy akkor omlósabbra-ropogósabbra sikeredik. A halványra sütött példányok nekem kicsit nyersnek-"rágósnak" tüntek.


A gluténmentes változat hozzávalói:

250 g Schär Mix "C"
125 g cukor
125g vaj vagy margarin
1 tojás
 1 tk sütöpor (gluténmentes)
1/2 citrom héja

A hozzávalókat összegyúrjuk, hütöben fóliába csomagolva pár órát vagy egy éjszakát pihentetjük.
Innen minden a fenti leírás szerint megy tovább.
Vigyázzatok, hogy a tésztát sokkal vékonyabbra kell sodorni, mint a normál esetben, mert sülés közben ez megdagad. Itt egy kép, amikor ugyanakkorára formáztam, mint a másikat:

Aztán a kisujjnyi vastagságú pont olyan lett, mint az eredeti!

Ebböl a tésztából kis virágokat is süthetünk, kettöt -kettöt lekvárral összeragasztva. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...