Thursday 22 October 2015

Pislogó pók a földimogyorós kekszen



Halloweenre készültek ááámerikai recept alapján ezek a kis sütik. Nem vagyunk halloween rajongók, de talán lelkileg-esztétikailag ez még nálam belefér, hozzá még egy kis konszolidált boszorkányujj ( recept: itt
) A gyerekeknek azért ez nagy hühó- sütni is, megenni is, a suliba elvinni is, így valahol mégis megéri a fáradságot.


Kétféle receptet próbáltam, egy amerikait, ez a földimogyoró krémes, a másik egy német mogyorós keksz, eredetileg lekvárral töltve, karácsonyi aprósütemény elöélettel.

Kezdjük az újvilági recepttel:

112g vaj ( szobahömérsékletü)
180 g mogyoróvaj (krémes)
170 g kr. cukor
1 nagy tojás
200 g liszt
1/2 tk sütöpor
1/4 tk szódabikarbóna ( e kettö inkább kevesebb legyen , mint több)
1/2 tk só

Kimérjük a lisztet, hozzádjuk a sót, szódabikarbónát, sütöport, félretesszük.
Egy masik edénybe kimérjük a vajat, mogyoróvajat, cukrot, és kézimixer segítségével 1-2 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, majd jöhet a lisztes keverék. 
Meglehetösen lágy, krémes tésztát kapunk. Egy nejlonzacskóba tesszük, lehetöleg minél szabályosabb téglalap alakúra nyomkodjuk-igazítjuk. 1 éjszakára a hütöbe tesszük, hogy jól lehüljön, így keményebb és kezelhetöbb lesz a tésztánk.

most összedobjuk a német verziót:

300 g liszt
80 g darált mogyoró / dió
100 g kr. cukor
200 g vaj kis kockákra vágva
1 vanilia rúd kikapart belseje ( vagy 1 van. cukor)
1 csip. só
2 tojás sárgája

Minden hozzávalót egy késes keverögépbe teszünk, és megnyomjuk a gombot. Ennek hiányában gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
A keverögépes módszerrel a tészta nem gombóccá áll össze, hanem morzsalékos lesz, ezt kiborítjuk és könnyed 1-2 mozdulattal gombóccá alakitjuk.

A fenti tésztával ellentétben ezt akár azonnal is süthetjük. 32 db-ra osztjuk (elöször 4-be, majd minden darabot újra négybe vágunk, majd minden darabot még félbevágunk =32 !)
Golyókat hengergetünk, és lisztbe mártott kis kanállal ( alternatív: a hüvelykujjunkkal) mélyedést nyomunk minden golyó közepébe. A golyóbis kicsit berepedezik ettöl, ( ha a tészta nem túl hideg, akkor kevésbé, viszont akkor jobban ragad. 
180 fokon 20 percig sütöttem. Finomabb, ha már van egy kis szine. Ezeket meg tudjuk fogni, így ha felemeljük, már látható, ha kapott egy kis színt az alja. Itt is célszerü egyszer -kétszer sülés közben a mélyedéseket kicsit visszanyomni a tésztába.
Karácsonyi sütiként a mélyedések lekvártölteléket kapnak, most azonban csokigolyó pókokat ültetünk a közepébe kihülés után.


++a mogyorós keksz tésztáját kivesszük a hütöböl, elöször 24 darabra vagjuk, majd minden darabot újra félbe így 48 golyócskát kell sodornunk.
Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük a golyókat, egymástól távolabbra ( kilapulnak és megnönek) majd mehetnek a 180 fokos sütöbe. itt nem kellett mélyedést készíteni elöre, de kb. a sütési idö felénél (10 perc) kivesszük a sütöböl, és (ekkorra kicsit elterül és kicsit berepedezik) gyorsan belenyomjuk a mélyedéseket.. Ezt én 2-3 szor is megcsináltam sülés közben.


kb 20 percig sütöttem. Ez természetesen sütö függö.
Ne fogjuk meg a sütiket, mert nagyon lágyak, csak kihülés után vegyük le a sütölemezröl!!!

Kihülés után díszíthetünk: 
Szükségünk lesz:
 Egy nagyobb (csokival burkolt egész mogyoró pl. LIDL -böl), és egy kisebb csokiragolyóra,
lehet egy nagyobb csokipraliné golyó is, a kettö helyett, pl. a Lindt csoki golyók.
 Valamint kb 50 g olvasztott étsokira, szinte szobahömérsékletöre hülve (akkor nem folyik annyira), egy kisebb zacskóba töltve, rajta 1 mm-es lyukkal.


Cukorszemekre is szükség van, ezt én gyártom szabadidömben... Múlt héten direkt erre a célra, de ez eláll, és sok sütit tudunk vele a gyerekeknek "megbolondítani.. de akár gyümölcsökön is jól mutat.. 

Ebben a bejegyzében   írtam egy két tippet, mit csináljunk a maradék cukormázzal, és legelöl pár halloween kekszet is mutattam.

A két csokigolyót egy csepp olvasztott csokival beleragasztjuk a keksz mélyedésébe,





 majd az elkészült cukorszemekkel kíváncsi-kukucskáló pók tekintetet varázsolunk az arcokra.
Íme:
 Ne felejtsük el a lábakat sem.

Kész!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...