A tortához illö party itt, ahol mindent megtalálsz, amire egy ilyen szuper szülinaphoz, netán keresztelöhöz szükséged lehet !
Piskótatekecs Lajos Mari receptje alapján, nálam gluténmentesen, nálad pedig ahogy akarod!
Hozzávalók:
80 g liszt*
20 g keményítö * - e kettö helyett 100 g GM SPAR univ. liszt
8 tojás sárgája (L-méret)
4 tojás fehérje (L-es méret)
50+50 g kr. cukor
A fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, míg szép fényes, kemény habot nem kapunk.
Kézi mixerrel a tojások sárgáját a másik 50 g cukorral fehéredésig keverjük.
Hozzászitáljuk a sárgájás cukorhoz a lisztet, elkeverjük, majd apránként hozzákeverjük a tojáshabot is.
Zsírpapírral bélelt gáztepsibe öntjük (42x29 cm) és 220 ! fokon kb 10 percig sütjük.
Sülés után a tepsiben a tésztát éles késsel körbevágjuk, majd egy porcukorral behintett konyharuhára gyors mozdulattal ráfordítjuk.
A piskóta tetejére egy tiszta, benedvesített és jól kicsavart konyharuhát terítünk. Így nem szárad ki, és kihülés után könnyedén feltekerhetjük.
Süssunk gyorsan egy kakaós kerek piskótát a kontraszt miatt... ebböl a szuperklasz muffin tésztából:
Persze 18 cm kerek tortaformába kell tölteni, kb 40-50 percig 160 fokon sütni. A kész muffin piskótát hülni hagyjuk, majd 3-ba vágjuk. ( ha púpos lett, természetesen egyenesre vágjuk)
2 lapra lesz ebböl szükségunk.
Jöhet a szuperfinom és egyszerü krém:
3 vaniliás puding
1 l tej
130 g cukor(vagy ízlés szerint)
4 lap zselatin
500 g mascarpone ( habosra keverve)
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A pudingot megfözzük a cukorral és 1 liter tejjel. Még forrón hozzáadjuk a beáztatott zselatint és jól elkeverjük. A tetejére folpackot nyomunk, és hülni hagyjuk.
Ha már alig langyos, belekeverjük a mascarponét. További felhasználásig félre tesszük.
Málnazselé:
500 g fagyasztott málna
3 ek. kr. cukor
4 lap zselatin
A málnát a cukorral fözni kezdjük. Ha már szétfött, és kicsit sürüsödni kezd, levesszük a tüzröl. Átpasszírozzuk.
Így 300 g mag nélküli málnapürét kaptam, ehhez igazodik a zselatin mennyisége.
4 lap zselatint hideg vízben beáztatok, és a forró málnapürében feloldok. Ha idöközben kihült volna, újra átmelegítem, hogy a zselatin biztosan elolvadjon benne.
10 x 18 cm lapos, folpackkal kibélelt (müanyag/üveg) edénybe öntöm. (fél- egy centi vastagság az ideális)
Hütöben dermedni hagyom.
Ha kihült a krém, megdermedt a zselatin, már csak össze kell állítani a csodatortánkat!
Nekem most extra magas tortára volt szükségem, ezért 2 db 42x29 cm piskótát sütöttem, a krém mennyisége is ehhez van igazítva. Valamennyi kimarad, de inkább kicsivel legyen több krémünk, mint idö elött kifogyjunk belöle.
Így néz ki felvágva... |
Ha túl bonyolultnak tünne a leírás, egy kis kedvcsináló kép. Mindenki 2 szeletet evett belöle!
A lapokat hosszában az én tortám esetében csak félbe vágtam. Egy normál tortához inkább 3 részre osszátok.
Így kaptok 3 db 6 cm magas, 40 cm hosszú csíkot.
A második piskótalapot ugyanígy oszd el, ebböl nekem maradt ki ( de garantáltan el fog fogyni)
Elövesszük az 1. kakaós lapot, vékonyan megkenjük a pudingos krémmel.
Az elsö piskótacsikot megkenjük jó 1 cm vastagon a pudingos krémmel.
A megdermedt málnazselét kiborítjuk és fél cm keskeny csikokra vágjuk. Ezekkel a csikokkal végigrakjuk a pudinggal bekent piskótacsíkot. két málnacsíkot tégy a 6 cm magas piskótára.
Most óvatosan elkezdjük a lapot feltekerni. Amikor a végére érünk, a pudinggal megkent kakaós lap közepére helyezzük.elkészítjük a következö csíkot, krém, zselé, majd a már megkezdett gurigánk köré tekerjük.
Aztán jöhet a harmadik és esetleg a 4. csík is. Ha a tekercsünk elérte az alsó kakaós lap átméröjét, tegyünk köré egy állítható tortagyürüt, kenjünk rá a maradék pudingos krémböl, és tegyük rá a második kakaós lapot.
Hagyjuk dermedni egy éjszakán át, aztán tetszés szerint bevonhatjuk étcsoki ganache-sal ( hopp: ehhez recept és videó itt !
vajkrémmel, vagy egyszerüen máris fogyasztható!
Mennyei, bármilyen vastagon töltöd krémmel, nem fogod megbánni!
Ha nem akarod feltekerni, tölts meg sima tortalapokat krémmel. de a málnazselét ne felejtsd ki!
No comments:
Post a Comment