Tuesday 11 October 2016

Gluténmentes csodapiskóta


Aki nem GM, ne irigykedjen, csináljon mindent ugyanígy, csak normál liszttel!

Általában ha magamnak is kell, egyszerüen úgy sütök, hogy a normál lisztet lecserélem GM lisztkeverékre, ami nálam mindig SPAR universal GM liszt.
Persze, van amikor bejön, van amikor nem..
 Mostanában elég sokat dicsérem magam (ha más nem teszi ) de ebböl is mindenki 2szer evett, es 10-en voltunk!! az is evett, aki nem szereti a tortát, az is, aki a málnát nem szereti, és az is, aki már amúgy is degeszre vacsorázta magát, és az is, aki gluténmenteset azért már csak nehogymár egyen!

Az  olajos piskótáknál, amit rendszerint a tortáimnál használok, nem annyira jött be. Aztán észrevettem, hogy azok a tészták, ahol viszonylag több tojást, ugyanakkor elég kevés lisztet használunk, csodás, könnyü, puha, "mint az igazi" benyomást keltenek..
Erre a málnás piskóta tekercs tortára sem panaszkodott senki, de fejenként 2 szelet mindenkinek(!)az már valami.. 

És íme a nagy ö: 
szeder és túrókrémmel töltve.. ezekért a krémekért lelkileg némileg megszenvedtem, és még csak nem is ingyen kaptam, szóval ez marad az én titkom, de biztos, hogy bármilyen krémmel töltitek meg, nem okoz senkinek csalódást..

A piskótához: 

4 tojásfehérjét 100 g cukorral habbá verünk. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. Ezután beleforgatjuk 15 g kakó+15g kukorica keményítö+55 g Spar Univ. GM liszt keverékét, 
végül a korábban felolvasztott, de már langyosra hült 48 g vajat is.

2 db 18 cm-es kapcsos tortaformába osztjuk el a masszát, ( vagy egy 26-os -ba, ekkor egy lapot kapunk)
180 fokos elömelegített sütöben sütjük, amíg kész nem lesz (sütöfüggö sütési idö, én pedig nem jegyeztem fel, mert azt hittem, úgysem felejtem el.. de elfelejtettem)

kihülés után mindkettöt félbevágjuk,így 4 lapot kapunk.
Megtölthetjük ezzel az isteni finom,ráadásul nem titkos mascarpone -málna mousse-al is! 

350 g mascarponét 60 g porcukorral és egy cs. vaníliás cukorral habosra keverünk (vigyázat, ÖSSZEUGRIK ha túl sokáig keverjük)
A jéghideg 350 g tejszínt habbá verjük. Még mielött feloldjuk a zselatint, keverjük 3 részletben a mascarponéhoz.
 9 g zselatint hideg vízbe áztatunk, majd göz fölött felolvasztunk. Egy, majd még egy evökanál mascarponéval elkeverjük, végül az egész krémbe belekeverjük.
350 g (fagyasztott) málnát hagyunk félig kiengedni ( ha teljesen kienged, az sem dráma), és legvégül ezt keverjük a krémünkhöz.

A kapcsos tortaforma oldalát 2-3 plasztik lappal (írásvetítö fólia pl. átlátszó borítólap spirálozásnál) körberakjuk(belülröl), beletesszük az elsö lapot, és öntünk rá a krémböl. Megint lap, megint krém.. 
A tetejére tesszük az utolsó lapot, és 1 éjszakát állni hagyjuk. 
Az oldala önmagában is szép lesz, a tetejét díszítsétek tetszés szerint, csokimázzal, tejszíhhabbal stb..
Ha marad ki krém, tegyétek kis üvegpoharakba.

tipp: ha a tortát mérlegre teszed, leméred, hány gramm krémet töltesz egy rétegbe, biztosan szép, egyforma rétegeket kapsz majd..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...