Tuesday 8 November 2011

Modellmassza - Gum Paste

Hozzávalók:

1 tojásfehérje
220 g + 1 ek. porcukor 2szer átszitálva
4 tk. CMC por  ( celluloz gum) (* ld a megjegyzést alul)
margarin vagy kókuszzsír a kezünkre

A tojásfehérjét kb. a porcukor 2/3 részével habbá verem. (1. kép)
A továbbiakban egy dagasztókaros mixert használok, ez sokkal erösebb. Folyamatos keverés melett beleszórom a 4 tk CMC port. (2. kép)
 Egészen sürü masszát kapunk, de további keverés mellett még dolgozzunk bele a maradék porcukorból 1-2 evökanálnyit. (3.kép)
 Margarinos kézzel és egy habkártya segítségével "szedjük" a masszát egy gomóccá, és tegyük a maradék porcukorral megszórt munkalapra.Finoman bemargarinozott kézzel gyúrjuk bele a maradék porcukrot. Nem kell kökeményre gyúrni!
 A szép sima gombóccá összeállt masszát folpackba csomagoljuk,
 légmentesen záródó zacskóba tesszük, és 24 órát pihenni hagyjuk.

Természetesen a felhasznált porcukor mennyisége irányadó csupán, függ a tojás méretétöl. Ezért teszek bele az elején kevesebb porcukrot, és csak a CMC hozzáadása után gyúrok még bele további cukrot. Az sem baj, ha lágyabbnak érezzük, mert 24 óra pihenö alatt tovább keményedik.
Felhasználás: mindig kisebb (3-4 dkg-os ) darabokat dolgozzunk fel, mert gyorsan szárad a massza.Tegyük 2-3 másodpercre mikróba ( 900 W) , sokat puhul, és gyúrjuk át mindig bemargarinozott kézzel. Én eddig csak fondant és modellmassza 1:1 arányú keverékét használtam.Ez tökéletesen bevált még virágokhoz is!

És egy megjegyzés: CMC por ugyanaz, mint a KUKIDENT müfogsor rögzítö por, melynek az egyik kiszerelése ( az 50 g-os ) 100 % CMC, mindenféle adalék-, szinezö-, ízesítö anyag nélkül. Csak ez a márka! Mindig nézzük meg az összetételt a csomagoláson!!

2 comments:

M@rti said...

KUKIDEEENT??? Mik vannak!!! Még nem is hallottam róla. :-)

Zaubertorten said...

De óvatosan, lehet hogy Magyarországon ezt a fajta kiszerelést nem lehet kapni.Ez 100% carboxymethylcellulose (CMC)E466.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...