Tuesday 4 December 2012

Torta fehér virágokkal / Stracciatella- Himbeer Cremetorte


Rezept auf deutsch: Stracciatella-Himeer Cremetorte
Maggie Austintól nehéz elszakadni. Itt egy újabb, általa inspirált darab. A torta maga egy málna mousse torta, sztracsatella lapok között. Féltem a könnyü, tejszínhab alapú krém miatt, de egy speciális módszerrel könnyedén használhatjuk ezt is burkolt tortákhoz.
26 cm-es tortát sütöttem, amit kihülés után egy cm-rel a szélei mentén körbevágtam.Mintha kisebbre akarnám vágni. Kiemeltem a közepét, és azt vágtam 3 lapba. Majd elökerült egy állítható tortakarika, közepére tettem az immár kisebb átméröjü piskóta lapot. rögzítettem a lap körül. Rátettem az elözöleg a torta körbevágott szélét, amit persze kicsit meg kellett rövidíteni.

valahogy így nézett ki.
 Itt kezdtem megtölteni a tortát, a szokásosnál kicsit vastagabb krémmel. Jött a következö lap, majd krém, egészen a torta pereméig, végül rá a 3. lap. Így hagytam egy éjszakán át hülni.
Másnap következett a szokásos vajkrém bevonat, majd a burkolás. Így persze az átmérö kisebb lett, viszont magasabb lett a torta, ez pedig kapóra jött a torta arányai miatt. A tetejére sütöttem egy 16 cm átméröjü kisebb tortát, azt egyszerüen csak 3 -ba vágtam, és állítható tortakarika nélkül, karton-sütöpapír keretben töltöttem meg, belül sütöpapír is volt! Mivel a krémböl dupla adagot csináltam, ez erre is elég volt, söt a kimaradt piskóta részeket felkockáztam, jénaiba tettem, a maradék krémet pedig ráöntöttem. Még vagy 6-an ettek ebböl is... A kisebb tortát alaposan bekentem vajkrémmel, nehogy kikandikáljon a tejszínes töltelék.Ezt inkább ne kockáztassátok így meg.

A virágokat már elöre elkészítettem, talán az az érdekességük, hogy kiszúró nélkül készültek, szabadkézzel.


A piskóta karika mint mindig Kiskukta receptje, 4 tojásos változat. recept itt : Most hozzáadtam 100 g étcsokilapocskát , és ezért 50 g-mal kevesebb cukrot használtam. normál módon sütöttem 170 fokon, 26 cm-es formában.

A krém receptje: (alap adag, én a dupláját készítettem el)
100 g kr. cukor
1/2 tk vanilia kivonat
375 g málna
5 lap zselatin
400 ml tejszin
100 ml Crème fraiche (natur joghurt)

A málnát pürésítjük egy botmixerrel, majd finom szitán átpasszírozzuk. Ez a munka legszebb része, innen megy minden, mint a karikacsapás!
A zselatint 4 percre hideg vízben beáztatjuk, a tejszínt habbá verjük.
A kinyomkodott zselatint göz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és 5 ek. málnapürét,elkeverjük. Levesszük a gözröl, és belekeverjük a maradék málnapürét majd a creme fraiche-t ( joghurtot). Az edényt jeges vízbe állítjuk és idönként megkeverve kihütjük. Amikor már zselésedni kezd, hozzákeverjük a habbá vert tejszín harmadát, majd fokozatosan a többit is.
A már elökészített formában töltjük meg a tortát. egy éjszakát állni hagyjuk.

A 26 cm-es piskóta karikából, ha a fenti módszerrel vágjuk fel, kb 20-22 cm átméröjü torta lesz. ebbe biztosan elég az alap adag krém. Mivel kívülre a burkolás miatt vajkrém kerül.
Ha sima tortát készítünk, burkolás nélkül, akkor 1,5 vagy 2 szeres mennyiséget készítsünk. Így kívülröl is bekenhetjük a tortát a málnakrémmel. Persze dermedés után, ha a tortkarikát eltávolítottuk. Az addigra kívülre félretett krém biztosan megdermed, de nyugodtan dolgozhatunk vele így is. (ha még mindig marad, biztosan el fog fogyni, mert légiesen könnyü, alig édes, csupa málna krémet kapunk!)
Mindenkinek nagyon ízlett, és mindenki kiemelte, hogy nem túl édes, és éppen ezért még jobb!
A recept az utánozhatatlan osztrák Frish Gekocht magazinból való! Aki tud németül, ne hagyja ki, garantáltan egy receptje sem fog csalódást okozni! Fantasztikus stáb készíti, a legnagyobb nevekkel, ételfotósokkal, söt mi több food stylistokkal!! Végsö esetben elérhetö az interneten is itt . De ezt szerintem inkább lapozgatni élmény- vagy fözni belöle!
Maga a recept pedig teljesen eredetiben  itt.


 

5 comments:

teller-cake said...

Gyönyörű lett!!! :)

Dina said...

Ejha! Kívül-beül csodás! Ügyi vagy! :)

Anonymous said...

Nagyon szépek a tortáid,nagyon ügyes vagy.Szívesen nézegetem az oldaladat.Ötletes igazi profi munkák.Gratulálok.Kalocsáné Huszák Hajnalka.

Eszter said...

Ez a másik kedvencem! Nagyon tetszik! :-)

M@rti said...

Nagyon tetszik ez a tortad!!!! (is)! Hasonlo modszerrel en is falaztam mar tortat, tenyleg jo megoldas!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...