Friday 8 October 2021

Sütötök kenyér (valójában süti )



 Sütötökös süti



Nem túlzás, ha azt állítom, ilyen pillekönnyü, csodás állgú sütit még hagyományos lisztböl sem lenne könnyü sütni. 

Az 5. napi utolsó szelet pontosan ugyanolyan volt, mint az elsö szelet. 

A sütötökhöz nagyon jól illö mézeskalacs -jellegü füszerezést kapott, narancshéj, fahéj, gyömbér, kurkuma és szerecsendió illatozik benne. Nem vad édes, de senki nem hiányolt több cukrot belöle.

 

 

 

A hozzávalók: VALAMENNYI  GLUTÉNMENTES !!!

Nedves hozzávalók:

300 g sütötökpüré ( Hokkaido tök felkockázva, enyhén sós vízben megfözve, krumplinyomón áttörve)

190 g cukor (nálam 160 g )

125 g olaj

4 tojás (L)

1 vaniliás cukor

------------------

Száraz hozzávalók : 

110 g zabliszt ( pl DM gluténmentes zabliszt)

105 g "ragacsos" rizsliszt (ún. sweet rice flour = Klebreismehl = Mochiko rizsliszt ) NEM rizsliszt vagy barna rizsliszt! 

22 g tápióka keményítö

95 g kölesliszt ( köles megmosva, megszárítva, és kávédarálón finomra darálva)

1 cs. sütöpor

1 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

 A füszerek: 

1 1/2 tk fahéj 

1 tk gyömbérpor

1/2 tk kurkuma

1/2 tk szerecsendió

1 tk mézeskalácsfüszer (Kotányi pl.)

narancshéj

----------------

valamint 1 púpos ek kakaópor 1-2 ek olajjal elkeverve

1 ek. langyos nutella (el is hagyható)

Elkészítés:

Az egész tojásokat elkeverük a cukorral, vaníliás cukorral. 

Hozzáöntjük az olajat.

Hozzákeverjük a kihült  sütötökpürét.

Végül hozzákeverjük az elözöleg egymással jól elkevert száraz hozzávalókat. 

Az igy kapott tésztát elfelezzük, és az egyik felébe beletesszük az olajjal simára kevert kakaót és nutellát.

Sütöpapírral bélelt téglalap alakú formába öntjük  (az enyém alul 8,5 cm x 22,5 cm, 8 cm magas ) a következöképpen:

-mindig középre kanalazunk 2 ek sárga tésztát, rá középre 2 ek kakaós tésztát és így tovább, mig el nem fogy.

180 fokos sütöben sütjük, kb 50 percig. A sütési idö vége felé, ha nagyon barnulna, tegyünk a tetejére alufóliat. 

A sütési idö változhat, sütötöl, sütöformától és a tészta vastagságától is.

Ha a beszúrt saslikpálca szárazon jön ki a tésztából, készen van!



Ez egy csodás alaptészta is lehet, mézeskalacs füszerek nelkül:

-a tészta sárga felébe csak vaniliát teszünk, másik fele sima kakaós ( gyerekbarát :-) )

- a sárga tésztába 1 citrom reszelt héját tesszük, másik fele sima kakaós. pár szem meggybefött mehet még bele..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...